3138 voturi
Amplasamentul studiat se află la limita vestică a Cetății, direcția de dezvoltare fiind condiționată de paralelismul dintre râul Crișul-Repede și strada Independenței și este elementul de legătură dintre două spații publice importante la nivel local, Piața Unirii și Piața 1 Decembrie.
Spre deosebire de caracterul bine definit al Pieței Unirii (cel mai important spațiu urban al orașului) și al Pieței 1 Decembrie (principala piață comercială a orașului), terenul studiat a suferit în timp numeroase modificări, caracterul efemer al funcțiunilor private adăpostite, au permis în prezent eliberarea terenului în căutarea unei funcțiuni coagulante cu caracter public care să ofere identitate zonei și să pună în valoare calitățile cadrului construit.
În prezent, amplasamentul studiat este exclus din parcursul pietonal al locuitorilor și al turiștilor, iar relația cu fondul construit valoros adiacent pieței care definește spațiul public este neglijată. (Palatul Vulturul Negru, Sinagoga Neologă Sion)
În scopul creării unei coerențe a spațiului public la nivel funcțional și stilistic, se propun o serie de intervenții care au la bază MIȘCAREA și FLUIDITATEA care se vor transpune în cadrul urban.
Se constată o fluiditate în toate formele construite caracteristice centrului orașului, alăturată cursivității parcursului de apă al râului Crișul-Repede, ce impun în mod natural și firesc preluarea acestora în rezolvarea arhitectural-urbanistică a traseelor și a spațiilor generate de cadrul construit și natural.
Funcțional, propunerea determină conturarea a trei zone de interes cu caractere diferite, cu posibilități multiple de utilizare și anume:
Această relație este materializată în cadrul conceptului, în principal prin crearea posibilității desprinderii de la sol a trecătorilor, prin intermediul unei pasarele cu linii fluide care oferă o altă perspectivă asupra sitului și a vecinătăților și valorifică unghiuri încă neexploatate.
Folosirea tehnologiilor moderne de punere în operă a materialelor deja consacrate, asigură caracterul contemporan al spațiului public proiectat, nealterând, ba chiar sporind vizibilitatea asupra comorilor arhitecturale nemuritoare.
Vegetația matură prezentă la fața locului, se află într-o stare bună de vegetație, așadar se propune păstrarea acesteia și crearea unei bariere fonice. Vegetația de înățimi reduse va fi distribuită în mod egal pe toată suprafața amenajării. Spațiile verzi apar și sub forma unor movile de pământ însămânțate cu gazon-relief urban.
Cadrul construit existent pe parcela studiată, precum și relațiile cu vecinătățile dictează direcția de parcurgere a spațiului, (de la vest la est), iar forma fluidă atribuită traseelor are ca inspirație mișcarea apei, a râului Crișul-Repede.
Prin urmare, stereotomia pavajului evidențiază parcursul pietonal pe amplasament și este susținut de forma și dimensiunea materialelor de finisaj alese - plăci granit - dimensiuni variabile, piatră cubică, rigole de granit.
În fiecare zonă/unitate funcțională, mobilierul este adaptat nevoilor și acțiunilor utilizatorilor, așadar există obiecte pentru șezut care preiau topografia spațiilor verzi și obiecte de șezut sub formă unor cercuri care au și rolul de jardinieră - în zonele destinate relaxării, iar în zonele destinate activităților/evenimentelor social-culturale se găsesc gradenele.
Sistemul de iluminat este format din corpuri verticale tratate minimal, din benzi LED pentru obiectele de șezut, pentru pasarelă și spoturi pentru evidențierea unor zone/elemente importante.
Coșurile de gunoi au fost alese datorită designului ergonomic și minimal care se integrează în totalitate în amenajarea propusă.
Soluția arhitectural-urbanistică propusă în proiectul de față, vine în rezolvarea discrepanțelor existente în zona studiată și este concepută precum o punte care face legături între spațiile publice pe direcția est-vest și nord-sud. Sunt conturate mai multe trasee pietonale și spații urbane cu caractere diferite, care pun în valoare cadrul natural și construit valoros al orașului Oradea.
3138 voturi