PROIECT DRAGOȘ STEFAN DRAGNEA

393 voturi

Am conceput acest proiect in primul rand ca un loc special in cadrul orasului, loc ce face legatura intre malul raului Crisul Repede si piata centrala cu Pasajul Vulturul Negru, iar in al doilea rand ca un contrapunct al pietei Unirii in ceea ce priveste felul in care se dezvolta conceptul de piata publica. Daca Piata Unirii functioneaza la nivelul orasului ca o sala de bal care gazduieste evenimentele mari si sarbatorile consacrate, si este punctul zero pentru turisti, ne dorim ca Piata Independentei sa fie un spatiu de desfasurare a vietii cotidiene a comunitatii locale, cu o dinamica alerta si un mare grad de implicare civica.

Constientizarea necesitatii unui astfel de spatiu ne-a fost inspirata de investigatia antropologica si sociala realizata recent cu scopul de a defini un brand de oras. Din acest document am retinut in mod special disponibilitatea oradenilor de a trai o stare de transformare permanenta generata de dinamica proiectelor primariei din ultimii ani, si deschiderea spre a fi parte activa a acestei transformari..

In acest sens spatiul trebuie sa fie in primul rand unul capabil sa gazduiasca scenarii de folosinta foarte diverse si care se schimba int-un ritm alert. De aceea am propus o serie structurata ortogonal de stalpi care pot sa fie suportul pentru foarte multe tipuri de structuri si instalatii, si care, de asemenea, sa asigure iluminatul pietei si prize de curent astfel incat orice tip de instalare in aceasta piata, de la a lucra la un laptop pana la a organiza un targ, sa se poata face cat mai usor.

Am considerat ca un astfel de loc care este conceput nu doar ca un spatiu public de recreere, ci mai mult, ca un spatiu public activ pe care comunitatea sa si-l aproprie in diverse moduri, are nevoie, pe langa o buna organizare spatiala si infrastuctura de utilitati (cum este curentul, apa/cismele sau iluminatul) si de un program dedicat de gestionare a pietei.

Elementul central, care inglobeaza inspre strada intrarea in parcarea subterana si functiunile adiacente, este alcatuit din spatiile interioare ale pavilionului, un Info Point si un centru de gestionare a pietei, si un plan inclinat populat de stalpi. Pentru managementul acestui spatiu ne imaginam un program curatorial, care sa propuna instalatii diverse, care sa se schimbe in ritm alert si astfel acest loc sa functioneze ca o galerie publica pentru instalatii “site – specific” (vezi plansa 3).

Al doilea element important este Pavilionul comunitatii. Acesta este destinat evenimentelor comunitatii la scara mica, cum sunt micile targuri, work-shopuri, activitati de grup, etc. Prin acest spatiu dorim sa fie incurajat spiritul anteprenorial in ceea ce priveste consolidarea comunitatii si a coeziunii sociale.

Pavilionul verde este o mica oaza de umbra asezata pe zona dinspre Piata Unirii si care adaposteste in mijlocul ei statuia lui Mihai Eminescu.

Pentru a pune in evidenta frumoasa arhitectura a singogii propunem degajarea spatiului din jurul ei si crearea unei suprafete minerale pentru evenimente de dimensiuni medii si mari.

Tot in spiritul incurajarii utilizarilor diverse si neconventionale a spatiului public sunt gandite si bancutele care populeaza buza pietei spre rau, si care sunt dimensionate astfel incat sa poata fi utilizate ca banci, ca platforme, ca tarabe sau ca locuri de picnic.

Datorita felului in care am conceput spatial si functional piata Unirii in propunerea noastra, existenta unui centru de gestionare a pietei, in piata, cu rol de incurajare si intermediere a procesului de apropiere a spatiului de catre comunitate, este foarte important in proiectul nostru.

393 voturi

REGULAMENT VOT


  • Votul poate fi exprimat exclusiv de cei care locuiesc azi în Oradea și au C.I. cu domiciliul în Oradea
  • Votul poate fi exprimat pe baza datelor personale (pentru a verifica domiciliu) și pentru un singur proiect;
  • Votul multiplu este exclus deoarece orice vot este atribuit unui CNP valid la momentul votului în Oradea;
  • Dacă datele personale oferite nu coincid cu baza noastră de date, votul se înregistrează, dar se validează doar după ce au fost verificate datele oferite. Un mail va confirma înregistrarea opțiunii de vot;
  • După exprimarea votului veți primi un mail de confirmare;